سابقه و هدف: یکی از هولناکترین تجارب بشری سرطان و رنج ناشی از آن است. مواجهه با این بیماری سبب بحرانهای حاد و شدید در سلامت فرد میشود. اعتقادات مذهبی در زمان بیماری نسبت به هر زمان دیگری برای شخص اهمیت بیشتری پیدا میکند. در میان منابع مذهبی و معنوی بیشترین منبعی که مورد استفاده قرار میگیرد، دعا است. دعا محکمترین و بالاترین حلال مشکلات است و با قدرت دعا میتوان انرژی معنوی را آزاد ساخت. مطالعهی حاضر با هدف بررسی ابعاد توسل به دعا در بیماران سرطانی مراجعهکننده به مرکز غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1392 انجام گرفت.
مواد و روشها: مطالعهی حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود که در آن 96 بیمار مراجعهکننده به مرکز غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گلستان با تشخیص سرطان و تحت درمان با داروهای آگونیست به روش سرشماری در سال 1392 انتخاب شدند. اطلاعات توسط پرسشنامهی مشخصات جمعیتی و پرسشنامه توسل به دعا که توسط پولوما (Poloma) و پندلتون (Pendelton) تهیه شده بود، جمعآوری گردید. دادههای بهدست آمده توسط نرمافزار آماری SPSS نسخه 16 به کمک آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحرافمعیار) و آمار استنباطی (آزمون آنالیز واریانس) تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: براساس نتایج پژوهش میانگین و انحرافمعیار توسل به دعا در بعد تناوب دعا 7/21±7/91، در بعد تجربه قبلی دعا 8/9±6/45 و در بعد نگرش به دعا 0/8±9/33 بهدست آمد. آزمون آماری نشان داد که بین ابعاد دعا اختلاف معناداری وجود داشت؛ بهطوریکه تناوب دعا با تجربه قبلی دعا (01/0>P)، تناوب دعا با نگرش قبلی به دعا (005/0>P) و درنهایت تجارب قبلی دعا با نگرش قبلی به دعا (01/0>P) ارتباط معناداری داشتند؛ ولی نتایج آزمون رگرسیون خطی چندگانه بین هیچیک از ابعاد دعا با مشخصات جمعیتی ارتباط معناداری را نشان نداد.
استنتاج: با توجه به خوب و بالا بودن تأثیر ابعاد مختلف توسل به دعا در بیماران، میتوان بیان نمود که توسل به دعا، میتواند پایگاه محکمی برای زندگی و تحمل مشکلات و عوارض بیماری و درمانی در بیماران سرطانی محسوب شود؛ بنابراین پرستاران بهعنوان مهمترین عضو کادر درمانی، میتوانند با شناسایی ابعاد روحی در بیماران سرطانی به ادامه روند درمانی و بهبود کیفیت مراقبت آنها کمک نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |