دوره 11، شماره 2 - ( اسفند 1402 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi Z, Bagheri H. Typology and textual analysis of medical hadiths of Imam Reza (AS) on the axis of disease prevention in the field of maintaining and promoting health. JRH 2024; 11 (2)
کریمی زهرا، باقری حمید. گونه‌شناسی و تحلیل متنی احادیث طبی امام رضا(ع) بر محور پیشگیری از بیماری‌ها در زمینه حفظ و ارتقاء سلامت. دین و سلامت. 1402; 11 (2)

احادیثی از معصومان (ع) مشتمل بر داده‌های طبّی و طیف وسیع متنوعی از موضوعات ویژه‌ی سلامت جسم انسان و حجم قابل توجهی از آن­ها دربارۀ پیشگیری از بیماری­هاست. بهره‌مندی از احادیث طبی، مانند هر مجموعه­ای از اطلاعات، نیازمند شناخت، سازمان‌دهی و گونه­بندی دقیق با تکیه بر روابط میان متغیرهاست تا با مقایسه‌ی تحلیلی آن­ها، شباهت­ها، تفاوت­ها، خواص و...، شناسایی و کاربردی شوند. با توجه به این بیان، پرسش آن ‌است که کدام گونه‌ها در احادیث طبی امام رضا (ع) وجود دارد؟ این پژوهش با روش توصیفی‌تحلیلی در جامعۀ آماری روایات امام رضا (ع) در حوزۀ پیشگیری از بیماری، با استفاده از دانشنامه‌ی پزشکی محمدی ریشهری که با جمع‌آوری روایات طبی، مطالعه‌ی آن­ها را تسهیل کرده و همچنین، نرم­افزار جامع­الاحادیث، برای یافتن منابع دست‌اول در استناد، تألیف شده است. نتیجه آنکه این روایات در سه گونۀ «اسامی بیماری‌ها، داروها و دستورالعمل‌ها»، «خواص موادّ و دستورالعمل‌ها» و «حفظ سلامت بدن بدون نام بیماری خاصی» طبقه­بندی شدند و نسبت آن­ها با کل روایات جامعه‌ی آماری در ذیل هریک از گونه‌ها سنجیده و در جدول نتایج ارائه شد.

نوع مطالعه: پژوهشي تحلیل محتوا | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث