دوره 11، شماره 1 - ( شهریور 1402 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 64-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosaini S, mahmoodi Z, Yazdkhasti M, Moafi Ghafari F, dolatin M, Kamran Rad S H R. Relationship between pregnancy stress and spiritual health in mothers referring to selected centers of Qazvin University of Medical Sciences. JRH 2023; 11 (1) :55-64
حسینی سعیده، محمودی زهره، یزدخواستی منصوره، معافی غفاری فرنوش، دولتیان ماهرخ، کامران راد سید حمیدرضا. ارتباط تنش و نگرانی بارداری با سلامت معنوی در مادران مراجعه‌کننده به مراکز منتخب دانشگاه علوم پزشکی قزوین. دین و سلامت. 1402; 11 (1) :55-64

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
سابقه و هدف: بارداری یکی از دوران‌های پراسترس زندگی زنان است. عوامل متعددی مانند سلامت معنوی در سازگاری مادر با این دوران می‌توانند مؤثر باشند. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین ارتباط تنش و نگرانی بارداری با سلامت معنوی طراحی و اجرا شد.
مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی حاضر به‌صورت توصیفی در سال 1400 بر روی 352 زن باردار واجد شرایط مراجعه‌کننده به مراکز منتخب دانشگاه علوم پزشکی قزوین و به‌صورت در دسترس تا تکمیل حجم نمونه انجام شد. اطلاعات به‌وسیلهی دو پرسش‌نامه و یک چک‌لیست، شامل چک‌لیست مشخصات فردی و اجتماعی، پرسش‌نامه‌ی سلامت معنوی پولتسن الیسون و پرسش‌نامه‌ی تنش و نگرانی بارداری جمع‌آوری شد. داده‌ها با نرم‌افزار آماری SPSS25 و آزمون رگرسیون خطی به‌منظور بررسی ارتباط تنش و نگرانی بارداری با سلامت معنوی تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: براساس یافته‌های حاضر، میانگین سن زنان شرکت‌کننده 8/1±6/28، نمره‌ی سلامت معنوی 9/14±3/104 و تنش و نگرانی بارداری 8/20±2/37 بود. نتایج آزمون ANOVA نشان داد که سلامت معنوی با متغیر تعداد بارداری ارتباط معناداری داشت (012/0=P). تنش و نگرانی بارداری با تعداد بارداری (001/0>P)، تعداد زایمان (001/0>P) و تعداد فرزندان (001/0>P) ارتباط معنی داری داشته‌اند. همچنین، براساس نتایج رگرسیون خطی، متغیر سلامت معنوی (216/0-B=) با تنش و نگرانی ارتباط معنی‌داری داشت و پیش‌گویی‌کننده‌ی منفی بود. به عبارتی، با افزایش یک نمره سلامت معنوی، 302/0 واحد از تنش و نگرانی کاهش می‌یابد.
بحث و نتیجه‌گیری: سلامت مادران همواره از موضوعات مهم بهداشتی کشورها بوده است. در مطالعه‌ی حاضر، ارتباط سلامت معنوی و تنش و نگرانی بارداری تأیید شد؛ بر همین اساس، می‌توان از این تجربه به‌منظور کمک به مادران برای مدیریت تنش و نگرانی بارداری کمک گرفت.
واژه‌های کلیدی: سلامت معنوی، تنش، نگرانی، بارداری، مادران
نوع مطالعه: پژوهشي - مقاله اصیل | موضوع مقاله: مامائی