دوره 8، شماره 1 - ( شهریور 1399 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 88-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khosravi A, Basirian Jahromi R, Amuri E, Seyyed Hosseini S. Quantitative and Qualitative Study of Scientific Productions in the Field of “Quran and Health”. JRH 2020; 8 (1) :78-88
URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-784-fa.html
خسروی عبدالرسول، بصیریان جهرمی رضا، عموری الهام، سیدحسینی شهره. بررسی کمّی و کیفی جایگاه تولیدات علمی پژوهشگران حوزه قرآن و سلامت. دین و سلامت. 1399; 8 (1) :78-88

URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-784-fa.html


استادیار، گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران.
چکیده:   (2344 مشاهده)
سابقه و هدف: رصد کمّی و کیفی تولیدات علمی در حوزه‌های موضوعی گوناگون و بررسی مقالات نمایه‌‌شده آن حوزه در نمایه‌نامه‌های معتبر به شاخه مهمی از حوزه‌های مطالعاتی تبدیل شده که به «علم‌سنجی» شهرت یافته است. در این راستا پژوهش حاضر با بهره‌گیری از تکنیک‌های علم‌سنجی، جایگاه تولیدات علمی پژوهشگران حوزه قرآن و سلامت را در پایگاه اسکوپوس ازنظر کمّی و کیفی بررسی می‌کند.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر توصیفی-کاربردی است و با روش تحلیل استنادی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت در پایگاه اسکوپوس بین سال‌های 1989 تا 2018 میلادی است. داده‌های به‌دست‌آمده از بررسی شاخص‌های تولید، برجستگی و استنادی با استفاده از نرم‌افزار اکسل تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد تولیدات علمی نمایه‌شده در پایگاه اسکوپوس در حوزه قرآن و سلامت بین سال‌های 1989 تا 2018 رشد متوسط سالانه 11/4 درصد داشته است. بیشترین درصد برجستگی تولیدات علمی در سال‌های 2016 تا 2018 و ضریب همبستگی بین شاخص تولید و شاخص برجستگی تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت 0/54 به‌دست آمد. تولیدات علمی در رده پزشکی 51 درصد از کل تولیدات علمی حوزه‌ قرآن و سلامت را به خود اختصاص داده است. ازنظر شاخص استناد نیز هر مدرک به‌طور میانگین 5/89 درصد استناد دریافت کرده است.
استنتاج: هرچند نتایج پژوهش حاضر از تلاش رو به رشد پژوهشگران این حوزه نسبت به بررسی‌ جنبه‌های کشف‌نشده‌ای حکایت دارد، بااین‌حال ضرورت دارد پژوهشگران مختلف با سیاست‌گذاری‌های هدفمند، گام‌های مؤثرتری در راستای شناساندن ظرفیت‌های بالقوه این منبع ارزشمند در حوزه‌های بهداشت و سلامت بردارند.
متن کامل [PDF 896 kb]   (1834 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي - مقاله اصیل | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دین و سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Religion and Health

Designed & Developed by : Yektaweb