دوره 7، شماره 2 - ( اسفند 1398 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 44-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yaghoubi A, Orvti Movafagh A, Bayat A. The Comparison of Fundamental Concepts of Mental Health from Adler's Point of View with Traits of Virtue Individuals in Nahj-Ol-Balagheh. JRH 2020; 7 (2) :33-44
یعقوبی ابوالقاسم، عروتی موفق اکبر، بیات احمد. مقایسه‌ مفاهیم بنیادین سلامت روان از دیدگاه آدلر با صفات متقین در نهج‌البلاغه. دین و سلامت. 1398; 7 (2) :33-44

3- دانشجوی دکتری، گروه روان‌شناسی، دانشکده‌ علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
یکی از شاخه‌های علوم انسانی که به تازگی مورد توجه روان‌شناسان قرار گرفته، انسان‌شناسی است. هدف این پژوهش مقایسه‌ی مفاهیم بنیادی سلامت روان از دیدگاه آدلر با صفات متقین در نهج‌البلاغه است که با روش گردآوری اطلاعات بهصورت کتابخانه‌ای و بهصورت توصیفی- تحلیلی انجام شده است. صفات افراد باتقوا که در خطبه‌ی متقین به آن اشاره شده است، همانند امیدواری، میانه‌روی، بخشش و فروتنی با مفاهیم بنیادی سلامت روان از دیدگاه آدلر (علاقه‌ی اجتماعی، شیوه‌ی زندگی و غایت‌نگری) ارتباط زیادی دارد و تقوا از لحاظ مفهومی به مفاهیم روان‌شناختی مانند بازداری، تربیت و خودکنترلی، نزدیک است؛ این متغیرها و مفاهیم روان‌شناختی نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای در سلامت روان یک فرد بازی می‌کنند. یافته‌های این پژوهش نشان داد که بین آن‌چه که در نهج‌البلاغه به‌عنوان صفات افراد باتقوا آمده است با مفهوم سلامت روان از دیدگاه آدلر، ارتباط وجود دارد و بسیاری از این صفات با مفاهیم مطرح شده در رویکرد آدلر قابل مقایسه هستند (مانند آگاهی در مورد رفتار و گفتار خود با خودآگاهی). این ارتباط به خاطر نوع برداشت فرد از خود، دیگران و جهان، نحوه‌ی تعامل او با آن‌ها و نیز ملاحظاتی است که فرد در رفتار خویش در نظر می‌گیرد. بنابراین می‌توان گفت که هر اندازه فرد از صفات افراد باتقوا برخوردار باشد به همان اندازه از سلامت روان بیشتری برخوردار خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: آدلر، تقوا، سلامت روان، نهج‌البلاغه
متن کامل [PDF 656 kb]   (2034 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي تحلیل محتوا | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث