دوره 7، شماره 1 - ( شهریور 1398 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 62-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hoseyni Karnami S H, Zakavi A A. An Analysis of the Salīm Heart Semantics: An Approach to Spiritual Health in Holly Quran. JRH 2019; 7 (1) :49-62
URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-651-fa.html
حسینی کارنامی سید حسین، زکوی علی اصغر. تحلیلی بر معناشناسی قلب سلیم: رهیافتی در شناخت سلامت معنوی در قرآن کریم. دین و سلامت. 1398; 7 (1) :49-62

URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-651-fa.html


دانشیار، فلسفه، گروه معارف دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
چکیده:   (3171 مشاهده)
سلامت معنوی (Spiritual Health) از اهمیت به‌سزایی در زندگی انسان برخوردار می‌باشد؛ تا جایی که در سالهای اخیر، سازمان جهانی بهداشت به آن توجه ویژه‌ای داشته است. قرآن کریم خود را به‌عنوان نسخه شفابخش روح انسان معرفی کرده است. در ادبیات قرآنی، سلامت روحی یا معنوی با کلیدواژه "قلب" گره خورده و از قلب سلیم و قلب مریض سخن به میان آمده است. در این راستا هدف از مطالعه حاضر، تحلیلی بر معناشناسی قلب سلیم است تا بهعنوان یک رهیافت قرآنی در شناخت سلامت معنوی، مقدمهای باشد برای مطالعات تطبیقی میان این شاخصها و شاخص‌های سلامت معنوی مورد نظر سازمان جهانی بهداشت. با توجه به موارد بیان‌شده، پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سؤال است که "مهم‌ترین شاخصهای قلب سلیم در قرآن بهعنوان رهیافتی در سلامت معنوی کدام موارد هستند؟
در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شد و با جستجوی کلیدواژه‌های "قلب" و "سلامت" در منابع اسلامی و نرمافزارهای "جامعالتفاسیر" و "جامعالاحادیث" و همچنین در پایگاه‌های اسنادی داخلی و خارجی، دادههای مرتبط با هدف مقاله جمعآوری گردید و مورد تحلیل محتوایی قرار گرفت. لازم به ذکر می‌باشد که قلب سلیم 14 نشانه معنوی دارد که عبارت هستند از: قلب ابراهیمی، متقی، نرمخو، پندپذیر، خاشع، منیب، هراسان، رئوف، متواضع، حی، ذاکر، هدایتیافته و گشاده.
نتایج حاکی از آن بودند که قلب در قرآن همان روح غیرمادی انسان بوده و قلب سالم به معنای روح سالم می‌باشد. مطالعات دقیقتر تطبیقی میان سلامت معنوی رایج در طب جدید و سلامت معنوی قلب در قرآن می‌تواند رهیافت جدیدی را در حیطه روش تشخیص، درمان و مراقبت در حوزه سلامت معنوی بگشاید.
واژه‌های کلیدی: سلامت معنوی، روح، شاخصها، قرآن، قلب
متن کامل [PDF 849 kb]   (1988 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي تحلیل محتوا | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دین و سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Religion and Health

Designed & Developed by : Yektaweb