Darabinia M, Marzband R, Gholami S. Citation Analysis of the Journal of Religion and Health of Mazandaran University of Medical Sciences, Mazandaran, Iran, during 2013-2017. JRH 2019; 6 (2) :31-39
URL:
http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-581-fa.html
2- دانشیار، گروه انگلشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده: (2831 مشاهده)
سابقه و هدف: سنجش استنادی مقالات یک نشریه، روشی برای محکزدن درجه اعتبار و اصالت مقالات علمی آن به شمار میرود. در این ارتباط، پژوهش حاضر به تحلیل استنادی مقالات نشریه دین و سلامت از سال 1392 تا 1396 پرداخته است تا اولین سنجش از تولیدات علمی نشریه مذکور را ارائه دهد.
مواد و روشها: پژوهش مقطعی حاضر که از نوع پیمایشی میباشد، در ارتباط با نه شماره از نشریه دین و سلامت که از طریق سایت مجله و نیز دسترسی به نسخههای چاپی گردآوری شدند، انجام شد. در این مطالعه 76 مقاله و 2490 منبع اطلاعاتی بررسی گردیدند. همچنین، دادههای جمعآوریشده با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی شامل: فراوانی و درصد فراوانی با استفاده از نرمافزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان دادند که بیشترین منابع اطلاعاتی (2/30 درصد) مربوط به سالهای 2012-2008 میباشند و استناد به قرآن پس از مقالات انگلیسی و مقالات و کتب فارسی جایگاه چهارم را به خود اختصاص داده است. باید خاطرنشان ساخت که بیشترین میزان مشارکت به گروه آموزشی روانشناسی (7/14 درصد)، معارف اسلامی (5/9 درصد) و علوم تربیتی (8/7 درصد) اختصاص داشت. شایان ذکر است که بیشتر مقالات منتشرشده از نوع پژوهشی (2/84 درصد) بودند.
استنتاج: پژوهشیبودن و بالابودن سهم مقالات از سایر دانشگاهها و انتشار منظم از نقاط قوت نشریه دین و سلامت محسوب میشود؛ اما بالابودن سهم نویسندگان غیر از رشتههای معارف اسلامی و پزشکی، پایینبودن میزان سهم مقالات گزارش کوتاه و نیز پایینبودن نرخ استناد به مقالات چاپشده در نشریه مواردی هستند که در انتشار مجله دین و سلامت باید به آنها توجه شود.