گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
چکیده: (4200 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: افسردگی از علل اصلی ناتوانی است و بهعنوان یکی از رایجترین اختلالهای روانشناختی، هزینههای قابل توجهی را برای جامعه و فرد در پی دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش بهزیستی معنوی و امید در پیشبینی افسردگی دانشجویان پیراپزشکی بود.
مواد و روشها: طرح مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه متشکل از دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد واحد شاهرود بودند که در نیمسال دوم تحصیلی 1394-1393 تحصیل میکردند. از بین آنها، 243 نفر بهوسیله نمونهبرداری خوشهای تصادفی انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای بهزیستی معنوی، امید Snyder (Snyder Hope Scale) و افسردگی Beck (BDI :The Beck Depression Inventory) استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که رابطه متغیرهای پیشبین و ملاک، منفی و معنادار میباشد؛ بهطوری که با افزایش امید و بهزیستی معنوی، افسردگی کاهش مییابد. همچنین، نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه با روش ورود نشان داد که از بین متغیرهای پژوهش، تفکر عامل و ارتباط با خود، پیشبین معنادار افسردگی هستند.
استنتاج: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، آموزش شناختی- مذهبی مبتنی بر آیات قرآن (آیات مربوط به هدف و معنایابی زندگی) در بازنشستگان گروه آزمایش، برای افزایش امیدواری و کاهش اضطراب نقش مثبتی داشته است.