دوره 4، شماره 1 - ( شهریور 1395 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khani L, Hashemianfar A, Ghaffari M, Smaili R, Ansari E. Designing an Organ Donation Model Based on Variables of Social Ethics, Altruism, and Religiousness. JRH 2016; 4 (1) :1-11
خانی لطفعلی، هاشمیان فر علی، غفازی مظفر، اسماعیلی رضا، انصاری ابراهیم. طراحی مدل اهدای عضو براساس متغیرهای اخلاق اجتماعی، نوعدوستی و دینباوری. دین و سلامت. 1395; 4 (1) :1-11

گروه جامعه شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان، دهاقان ، ایران

سابقه و هدف: از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر رفتار انسان ها، اخلاق اجتماعی، نوع دوستی و همچنین باورهای مذهبی است که می توانند نقش اساسی در ارتقای فرهنگ سازی اهدای عضو داشته باشند. هدف از این مطالعه بررسی نقش اخلاق اجتماعی و نوع دوستی در تبیین نگرش به اهدای عضو با میانجی گری دین باوری می باشد.
     مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل ساختاریابی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل 323 نفراز دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه های آزاد و دولتی شهرستان های مراغه و بناب در سال 1394 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه و Carlo محقق ساخته نگرش دانشجویان نسبت به اخلاق اجتماعی، پرسشنامه نوع دوستی و همکاران و همچنین از مقیاس دینباوری Tihana همکاران، مقیاس نگرش به اهدای عضو استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری Nilson صورت گرفت. جهت آزمون مسیرهای میانجی گری AMOS و با کمک نرم افزار 22 (Sem) در الگوی پیشنهادی، از روش بوت استراپ استفاده شد.
      یافته ها: اثر مستقیم متغیرهای اخلاق اجتماعی​ (0/55)، نوع دوستی​ (0/37)، و دین باوری​ (0/02)، بر نگرش دانشجویان نسبت به اهدای عضو معنادار است (0/01>P)​. همچنین متغییرهای اخلاقی اجتماعی (0/016) و نوع دوستی (0/03) با میانجی گری دین باروری معنادار ئمی باشند. در مجموع، 78 درصد از واریانس متغییر نگرش به اهدای غضو در دانشجویان  از طریق متغییرهای پیش بین تبیین می شود.

استنتاج: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که متغیرهای اخلاق اجتماعی، نوع دوستی و دین باوری بر نگرش دانشجویان به اهدای عضو نقش دارند؛ بنابراین به نظر می رسد با افزایش میزان اخلاق اجتماعی، نوع دوستی و دین باوری، نگرش دانشجویان به اهدای عضو بیشتر شود.

نوع مطالعه: پژوهشي - مقاله اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی