سابقه و هدف: یکی از عوامل مؤثر در سلامت روان و شیوهی زندگی افراد، انتخاب همسر و ازدواج است که سبب کاهش نابسامانیهای فردی و اجتماعی میشود. برای برنامهریزی اصولی و بالا بردن سطح آگاهی جوانان از معیارهای قرآنی و دینی، شناخت نظرات آنان ضروری است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان مجرد درخصوص معیارهای ازدواج و انطباق آن با معیارهای قرآنی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1392 انجام گردید.
مواد و روشها: پژوهش حاضر، به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از نمونهگیری تصادفی بر روی 360 دانشجوی پسر و دختر مجرد دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1392 انجام شد. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامهای شامل: مشخصات فردی، معیار ازدواج و علل کاهش ازدواج بود. معیارهای ازدواج در پنج سطح خیلی مهم، مهم، تا حدودی مهم، کم اهمیت و بسیار بیاهمیت و علل کاهش ازدواج نیز در پنج سطح کاملاً موافقم، موافقم، تا حدودی موافقم، مخالفم و کاملاً مخالفم تعیین گردیدند. اطلاعات جمعآوریشده بهوسیلهی نرمافزارSPSS ویرایش 20 و از طریق آمار توصیفی و آزمون استنباطی؛ با آزمون مجذور کایدو، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در مطالعهی حاضر، 2/67 درصد دانشجویان دختر و در محدودهی سنی 22-18 سال بودند. 75 درصد دانشجویان در ترم 4-1 تحصیلی بودند. یافتههای مطالعه نشان میدهد معیار داشتن صداقت (9/96 درصد) که یکی از توصیههای مهم قرآن به همهی مسلمانان است، از مهمترین معیارها بوده است. دیدگاه دانشجویان در مورد معیارهای رضایت والدین، مذهب مشترک، خوشاخلاقی، عدم ارتکاب به گناه همسر، نداشتن سابقهی قضایی و کیفری که این معیارها در اسلام نیز مورد تأکید است، در دو جنس رابطه معناداری داشت.
استنتاج: براساس یافتههای حاصل از این پژوهش، معیارهای ازدواج دانشجویان براساس فرهنگ و مذهب حاکم بر جامعه میباشد؛ بنابراین برای تأمین سلامت دینی دانشجویان باید درصدد برنامهریزی جدیتر برای نهادینه نمودن آن بود تا دانشجویان پسر و دختر با دید بهتر و نگرش مثبتتری به سمت این سنت پسندیده گام بردارند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |