دوره 11، شماره 2 - ( اسفند 1402 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini S H, araghian F, Hashemi , S H, marzband R. Explaining the spiritual experiences of patients with covid-19: a content analysis study. JRH 2024; 11 (2)
حسینی سید حمزه، عراقیان مجرد فرشته، هاشمی سیده حکیمه، مرزبند رحمت اله. تبیین تجربیات معنوی بیماران مبتلا به کووید -19: یک مطالعه تحلیل محتوا. دین و سلامت. 1402; 11 (2)

دانشیار گروه معارف اسلامی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
سابقه و هدف: معنویت و سلامت معنوی یکی از ابعاد سلامت شمرده می‌شود. شیوع بیماری کرونا نه‌تنها بر سلامت روان افراد، بلکه بر سلامت معنوی آن‌ها هم اثر گذاشت. هدف مطالعه‌ی حاضر تبیین تجربیات معنوی بیماران مبتلا به کووید19 بوده است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر پژوهشی کیفی و از نوع تحلیل محتوای قراردادی است. مشارکت‌کنندگان شامل بیماران مبتلا به کووید19 هستند. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند انجام شد. ابزار جمع‌آوری ﺩﺍﺩﻩ‌ﻫﺎ ﻣﺼﺎﺣﺒﻪ‌ی‌ ﻋﻤﻴﻖ با سؤالات نیمه‌ساختاریافته بود. برای تحلیل داده‌ها از رویکرد کیفی گرانهیم و لوندمن و نرم‌افزار وان‌نت 2016 استفاده شد. برای بررسی صحت و استحکام مطالعه از معیارهای پیشنهادی گوبا و لینکلن استفاده شد.
یافته‌ها: در این مطالعه، با 14 بیمار مصاحبه شد. یافته‌های مطالعه شامل دو مضمون اﺻﻠﯽ و هشت زیﺮ مضمون احساس تقرب به خدا، بیداری معنوی، دانستن قدر عافیت، پذیرش قضا و قدر الهی از مضمون‌های فرعی تجربه‌ی تکامل دینی و نیز نفی هرگونه علیت فراطبیعی، تجربه‌ی تعارض باور به عدالت الهی و بیماری، اضطراب مرگ، عدم حمایت عاطفی بود.
استنتاج: نتایج مطالعه‌ی حاضر حاکی از دو طیف متفاوت (تقویت باورهای معنوی، تضعیف باورهای معنوی) بیماران بوده است. حرفه‌مندان سلامت می‌توانند از یافته‌های مطالعه در مراقبت کل‌نگر و معنوی بیماران استفاده کنند.

واژه‌های کلیدی: معنویت، بیماران، کووید -19، مطالعه کیفی
نوع مطالعه: پژوهشي تحلیل محتوا | موضوع مقاله: علوم و معارف اسلامی