دوره 11، شماره 2 - ( اسفند 1402 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 78-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shaverdi H, nasiri E, jokar A, darabinia M. Examining the principles of medical ethics of Abu Bakr Razi and Qutbuddin Shirazi. JRH 2024; 11 (2) :65-78
URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-1035-fa.html
شاهوردی حمید، نصیری ابراهیم، جوکار آسیه، دارابی نیا مرتضی. بررسی مبانی اخلاق پزشکی ابوبکر رازی و قطب الدین شیرازی. دین و سلامت. 1402; 11 (2) :65-78

URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-1035-fa.html


استادیار، گروه معارف اسلامی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده:   (1234 مشاهده)

سابقه و هدف: اخلاق پزشکی مقوله‌ای است که موضوع آن بررسی مجموعه‌ی آداب و رفتاری است که صاحبان مشاغل پزشکی باید رعایت کنند. پیشرفت دانش پزشکی و روش‌های نوین تحقیقات زیست‌شناختی، تعارضات اخلاقی مختلفی را به وجود آورده که ضرورت توجه به اخلاق پزشکی را ایجاب کرده است. اخلاق پزشکی در ایران و تمدن اسلامی سابقه‌ی دیرینه‌ای دارد. در دوران تمدن اسلامی، زکریای رازی و قطب‌الدین شیرازی، دو تن از دانشمندان بزرگ جهان اسلام، به مباحث مهمی در مورد اخلاق پزشکی اشاره کردند. هدف از این تحقیق بررسی مبانی اخلاق پزشکی رازی و قطب‌الدین شیرازی است.
مواد و روش ها: روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی‌تحلیلی مبتنی بر گردآوری اطلاعات به شیوه‌ی کتابخانه‌ای است.
یافته ها: به‌طور کلی، رازی به عقلگرا  و قطب‌الدین شیرازی به  شریعت‌گرا و خدامحور بودن شهرت داشته‌اند. در مبحث اخلاق پزشکی، رازی به مباحث ارتباط پزشک و بیمار، ارتباط بین بیمار و پزشک، صلاحیت علمی و عملی پزشک، رازداری پزشک و اعتقادات بیمار توجه کرده و قطب‌الدین شیرازی بایسته‌های اخلاقی طبیب را در ده اصل بیان کرده است.
استنتاج: بررسی دیدگاه‌های رازی و علامه قطب‌الدین شیرازی در زمینه‌ی اخلاق پزشکی از منظر طب سنتی ایران نشاندهنده‌ی این است که رازی و قطب‌الدین شیرازی همانند بسیاری از پزشکان مقیّد به اصول اخلاقی در رابطه‌ی بین پزشک و بیمار، رعایت اصول اخلاقی را از ملزومات حرفه‌ای می‌دانسته‌اند و در حیطه‌های مختلفی مانند صلاحیت‌های رفتاری وهمچنین مسائل تخصصی درمانی به مسئله‌ی اخلاق پزشکی توجه داشته‌اند.

متن کامل [PDF 1198 kb]   (603 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي - مقاله اصیل | موضوع مقاله: تاریخ علوم پزشکی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دین و سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Religion and Health

Designed & Developed by : Yektaweb