دوره 7، شماره 2 - ( اسفند 1398 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 61-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghalari Z, Jafarian S. Determining the Use of the Quranic Verses and Narrations in Environmental Health Engineering Articles. JRH 2020; 7 (2) :56-61
آقالری زهرا، جعفریان سمیه. تعیین میزان بهره‌گیری از آیات و روایات در تدوین مقالات و پروژه‌های علمی رشته مهندسی بهداشت محیط. دین و سلامت. 1398; 7 (2) :56-61

1- کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
سابقه و هدف: بهرهمندی از قرآن کریم، نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه در انجام مطالعات مختلف در حوزه علوم پزشکی می‌تواند نقش مثبت و مؤثری در ترویج اندیشه‌های دینی و بسط علوم بهداشتی داشته باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان بهره‌گیری از آیات و روایات (منابع مذهبی) در تدوین مقالات و پروژه‌های علمی در رشته مهندسی بهداشت محیط انجام شد.
مواد و روش‌ها: مطالعه کمی حاضر بهصورت مروری و با استفاده از چک‌لیستی پژوهشگرساخته، به‌ شیوه سرشماری در ارتباط با پروژه‌های تحقیقاتی دانشجویان بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی بابل طی سال‌های 95-1389 و خلاصه مقالات ارائه‌شده در همایش‌های بهداشت محیط طی 16 سال متوالی انجام شد.
یافته‌ها: بررسی 2711 منبع از 121 گزارش درسی نشان داد که 11 گزارش (1/9 درصد) از منابع مذهبی همچون قرآن کریم و نهج‌البلاغه استفاده کرده بودند. از میان 2928 خلاصه مقاله ارائه‌شده در همایش‌های بهداشت محیط نیز پنج مقاله (1/0 درصد) در ارتباط با آیات و روایات منتشر شده بودند.
استنتاج: با وجود کلیدواژهها و موضوعات فراوان مرتبط با بهداشت محیط در منابع اسلامی، سهم استفاده از این منابع در تدوین مقالات علمی- پژوهشی اندک است؛ از این رو پیشنهاد می‌شود با حضور اساتید متخصص در مطالعات میان رشتهای، کارگاه‌های آموزشی- پژوهشی با محوریت آشنایی با موضوعات و مفاهیم مرتبط با بهداشت محیط در منابع اسلامی و روش جستجو در آن‌ها برگزار شود.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث