2- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، ایران
چکیده: (1835 مشاهده)
نتایج متناقضی در مورد مصرف شیر و خطر بیماریهای قلبی- عروقی (CVD: Cardiovascular Disease) گزارش شده است. مطالعه حاضر یک پژوهش مروری میباشد که با استفاده از یافتههای تحقیقات علمی، آیات قرآن کریم و احادیث در ارتباط با تأثیر مصرف شیر بر سلامت و بروز CVD انجام شده است. با توجه به نتایج منابع علمی، نهتنها ارتباط معناداری بین مصرف شیر (پرچرب و یا کمچرب) با بروز بیماریهای قلبی- عروقی مشاهده نشده است؛ بلکه در مطالعات گوناگون، تأثیر مفید مصرف شیر (حتی پرچرب) بر سلامت انسان گزارش گردیده و در کتب اسلامی نیز به آن اشاره شده است. از نظر مکانیسم اثر، بهطور دقیق مشخص نمیباشد که چگونه مصرف شیر خطر ابتلا به CVD را افزایش میدهد. افزایش سطح کلسترول LDL (Low-density Lipoprotein) بهعنوان عامل افزایش خطر ابتلا به CVD مطرح میباشد؛ اما مشاهده شده است که شیر با افزایش همزمان سطح کلسترول HDL (High-density Lipoprotein)، اثرات منفی ناشی از سطح کلسترول LDL بالا بر سلامت را جبران میکند. شایان ذکر است که در مطالعات صورتگرفته، نقش سایر عوامل در این ارتباط نیز ذکر شده است. بررسیهای انجامشده بر این مهم تأکید میکنند که انجام مطالعات بیشتر بهمنظور بررسی رابطه بین مصرف شیر و شیوع بیماریهای قلبی- عروقی، لازم و ضروری میباشد؛ زیرا با توجه به آیات قرآن کریم، احادیث و روایات، شیر دوای بیماری است و نه عامل ایجادکننده آن. با توجه به آنچه ارائه گردید، این نتیجه بهدست میآید که از مطالب قرآن و منابع اسلامی میبایست بهعنوان راهنمایی برای شناخت دقیق و یافتن حقایق علمی نهفته در یک موضوع بهره برد.