کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده: (3699 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به جایگاه معنوی مساجد در اسلام بر پاکیزگی آن بسیار تأکید شده است. بیتوجهی به این موضوع موجب میشود که مساجد کانونی برای انتشار عوامل بیماریزا شوند و سلامت جمعیت استفادهکننده از آن آسیب ببیند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت بهداشت محیط مساجد شهر ساری از نظر بهداشت فردی، ابزار و وسایل کار و وضعیت ساختمانی صورت گرفت.
مواد و روشها: در این پژوهش از پرسشنامهای با 45 متغیر برای ثبت اطلاعات مساجد استفاده شد و به هر جواب یک امتیاز بر حسب درصد تعلق گرفت. از کل مساجد شهر ساری در سال 1395 با روش احتمالی تصادفی ساده 50 نمونه انتخاب شد و پس از جمعآوری اطلاعات بهداشتی و ورود آنها به نرمافزار اکسل با استفاده از روشهای آماری توصیفی- مقطعی نتایج تعیین گردیدند.
یافتهها: بهطور کلی به لحاظ رعایت بهداشت فردی 9/42 درصد از مساجد در وضعیت نامطلوب، 7/26 درصد در وضعیت مطلوب و 4/30 درصد در وضعیت متوسط بودند. شایان ذکر است که 5/13 درصد از مساجد به لحاظ ساختمانی دارای متغیرهای مورد بررسی نبودند و 7/53 درصد در وضعیت مطلوب، 6/25 درصد در وضعیت متوسط و 2/7 درصد در وضعیت نامطلوب قرار داشتند. به لحاظ وسایل و ابزار کار نیز 7/9 درصد از مساجد متغیرهای مورد نظر را نداشتند و 8/48 درصد در وضعیت مطلوب، 8/32 درصد در وضعیت متوسط و 7/8 درصد در وضعیت نامطلوب بودند.
استنتاج: نتایج نشان میدهند که سطح وضعیت بهداشت فردی در مساجد ساری با وجود اهمیت آن در سلامت افراد پایین است و به لحاظ وسایل و ابزار کار و وضعیت ساختمانی، مساجد ساری در حد متوسطی قرار دارند. بهطور کلی وضعیت بهداشت مساجد شهر ساری در سطحی کمتر از حد انتظار میباشد.