دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، گروه فقه، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
چکیده: (527 مشاهده)
سابقه و هدف: پیشرفتهای شگرف دانش پزشکی، پزشکان اندیشمند را برآن داشته است تا با بهرهگیری از تحقیقات جدید درصدد درمان و ارتقای سلامت انسان برآیند. ازجمله مسائل نوپیدای علم پزشکی، استفاده از فرایند «برادر و خواهر ناجی» برای درمان برادر یا خواهر بیمار است. خواهر و برادر ناجی (Savior Siblings) به خلق یک انسان همسان ژنتیکی اشاره دارد تا مواد بیولوژیکی مانند خون، مغز استخوان یا حتّی اعضای بدن را برای یک خواهر یا برادر بیمار فراهم کند.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر که با روش توصیفیتحلیلی و با بهرهگیری از منابع کتابخانهای سامان یافته است، سعی دارد مشروعیت یا ممنوعیت ایجاد فرزندی بهعنوان برادر یا خواهر اهداکننده (ناجی) را در پرتوِ تحلیل ادلّه فقهی موردالتفات قرار دهد. اهمیت بحث ازآنرو رخ مینماید که بین حلیت یا حرمت ایجاد خواهر و برادر ناجی، نوعی تعارض وجود دارد.
یافته ها: ما درصدد پاسخ به این سؤال هستیم که آیا این شکل از انتخاب با توجه به ادلّه فقهی مشروعیت دارد یا اینکه جایز نیست و باید ممنوع شود. چه ازسویی منع این عمل ممکن است موجب مرگ برخی از کودکان نیازمند اهدای برادر و خواهر ناجی شود و ازسویدیگر چهبسا برادر و خواهر ناجی بهسبب اهدا با خطرات و عواقبی دستوپنجه نرم کنند.
استنتاج: فرجام تحقیق آن است که ادلّه فقهی نمایانگر مشروعیت این اقدام مشروط به رعایت قواعد و شرایطی مانند انتفاع هر دو طرف است.
نوع مطالعه:
پژوهشي - مقاله اصیل |
موضوع مقاله:
بهداشت