دوره 11، شماره 1 - ( شهریور 1402 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 75-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini Karnami S H, Alipour A, Malekzadeh R. Analyzing the Concept of "Disease Contagion" in Infectious Diseases from the Perspective of Hadith and Medical Jurisprudence. JRH 2023; 11 (1) :65-75
حسینی کارنامی سید حسین، علیپور عباس، ملک زاده رویا. واکاوی مفهوم «سرایت بیماری» در امراض واگیردار از منظر حدیث و فقه پزشکی. دین و سلامت. 1402; 11 (1) :65-75

گروه معارف اسلامی، دانشکده ‎ی پزشکی، دانشـــگاه علـــوم پزشـــکی مازندران، ساری، ایران
     با اپیدمی کروناویروس، بعضی از ظاهر­­گرایان با تمسک به برخی از احادیث، ازجمله حدیث «لاعدوی» و تلفیق آن با بعضی از آموزه­های طب سنتی، سرایت نکردن همه‌ی بیماری‌ها را نتیجه گرفتند. این نوع نگرش موجب تقابل با طب مدرن، انکار سرایت بیماری واگیردار، رعایت نکردن مسائل بهداشتی و در نتیجه، شیوع بیماری، افزایش هزینه­های سلامت و نگاه منفی به آموزه­های اسلامی شد. پژوهش حاضر با استفاده از منابع معتبر کتابخانه­ای و مقالات مرتبط، به‌روش تحلیل محتوا و با هدف بررسی اجتهادی و استنباطی «موضوع سرایت بیماری از نگاه فقهی و حدیثی» انجام گرفت و با یافته‌های پزشکی جدید تطبیق داده شد. یافته‌های این پژوهش نشان می­دهد که نگرش به حدیث لاعدوی، از نظر روش تحقیق در علم رجال و درایه و فقه الحدیث بحث‌برانگیز است و برخی از راویان آن ضعیف هستند و صدور آن از پیامبر اسلام (ص) ایراد دارد. از نظر دلالت نیز افزون بر تعارض با مسلمات تجربه‌های بشری در زمینه‌های پزشکی، مداخله‌ها و تحلیل­های فراوانی برای آن وجود دارد و به‌فرض پذیرش نفی سرایت بیماری در این حدیث، باید گفت که فقط از بیماری واگیردار خاصی مانند «گری» در حیوانات که در حدیث درباره‌ی آن بحث شده، نفی سرایت شده است. با عنایت به اشکالات فراوان بر سند و دلالت حدیث بر سرایت نکردن بیماری و نیز صراحت برخی از احادیث به وجود امکان و وجود سرایت بیماری، مراقبت­های بهداشتی، قرنطینه، فرار از بیماری و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در هنگام شیوع بیماری، امری عقلانی و مشروع و واجب است.
نوع مطالعه: پژوهشي تحلیل محتوا | موضوع مقاله: علوم و معارف اسلامی