انجیر یکی از میوه هایی است که در قرآن از آن یاد شده است و همچنین جایگاه ویژه ای را در طب سنتی به خود اختصاص داده است. انجیر بهعنوان یکی از اجزای رژیم غذایی بهبود دهنده سلامتی مدیترانه است که بهطور گسترده در سراسر دنیا هم بهعنوان دارو و هم بهعنوان منبع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. این مطالعه با هدف ایجاد مروری کامل بر جایگاه انجیر در دین، طب سنتی، ترکیبات و فعالیتهای دارویی و درمانی آن انجام شد.
در این مطالعهی مروری پایگاه های SID ، Medline ، Pub med ، ScienceDirect و ISI ، ISC جهت جستجوی منابع و مقالات مرتبط مورد استفاده قرار گرفتند. قرآن مجید، تفاسیر قرآن، احادیث و روایات اسلامی و همچنین کتب معتبر طب سنتی، گیاهان دارویی بررسی شده است. جستجو بر اساس کلید واژه های انجیر، قرآن، ترکیبات مغذی، گیاهان دارویی، و واژه های Fig ، Ficuscarisa ، Holy Quran ، Anticancer effect ، Medicinal plant و از سالهای 1994 - 2013 صورت گرفت، دادهها استخراج و نتایج به دست آمده دسته بندی گردید.
نتایج این بررسی نشان داد که علاوه بر قرآن، احادیث متعددی بر مصرف انجیر تأکید داشتند . ترکیبات مختلف موجود در انجیر خصوصاً وجود آنتیاکسیدانهای فراوان، آن را به یک عامل حفاظتی و حتی پیشگیریکننده در برابر آسیبهای اکسیداتیو تبدیل کرده است. نتایج مثبت درمانی آن بر روی ردههای سلولهای سرطانی و حیوانات آزمایشگاهی نیز موید نقش آن در درمان بیماریهای مختلف ازجمله سرطان است. انجیر دارای ترکیبات مفید با خواص درمانی موثر میباشد. تأثیر این ترکیبات به واسطهی وجود فعالیت آنتیاکسیدانی آنهاست که در درمان بسیاری از بیماریها ازجمله انواع سرطانها حائز اهمیت است. این یافته ها می تواند تا حدودی راز تأکید دین مبین اسلام و شواهد طب سنتی در مورد انجیر را نشان دهد.
دریافت: 25 اسفند 1392 اصلاحات: 21 مرداد 1393 پذیرش:30 شهریور 1393
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |