دوره 9، شماره 2 - ( اسفند 1400 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 23-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahmoudi A, Mousavi S K, Kamali M, Azizkhani H. Relationship between religious beliefs and self-management behaviors in patients with kidney transplantation. JRH 2022; 9 (2) :15-23
URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-946-fa.html
محمودی عباس، موسوی سید کاظم، کمالی محسن، عزیزخانی حامد. بررسی ارتباط بین باورهای دینی با رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه. دین و سلامت. 1400; 9 (2) :15-23

URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-946-fa.html


، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، دانشجوی دکتری پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.
چکیده:   (1678 مشاهده)
سابقه و هدف: هر ساله تعداد زیادی از بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی به امید رهایی از مشکلات ناشی از دیالیز و بهبود کیفیت زندگی تحت عمل پیوند کلیه قرار می‌گیرند. روند درمانی پس از پیوند در این بیماران طولانی، پیچیده و نیازمند تقویت رفتارهای خودمدیریتی است. در فرهنگ ما باورهای دینی جایگاه ارزشمندی دارد و بر رفتارهای روزانه افراد اثربخش است. مطالعه حاضر با هدف ارتباط بین باورهای دینی و رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه انجام شده است.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-همبستگی، 117 نفر از بیماران با پیوند کلیه مراجعه‌کننده به انجمن حمایت از بیماران کلیوی تهران در سال 1396 به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل سه پرسش‌نامه دموگرافیک، سنجش باورهای دینی Glock و Stark و رفتارهای خودمدیریتی Kozaka بود که به روش خودگزارش‌دهی تکمیل شد. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون) تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: 4/50 درصد از شرکت‌کنندگان 31 تا 50 ساله و بیش از نیمی از آن‌ها در پنج سال اخیر تحت پیوند کلیه قرار گرفته بودند. میانگین نمره باورهای دینی شرکت‌کنندگان 07/64 بود و 68 درصد از آن‌ها باورهای دینی در حد متوسط داشتند. میانگین نمره رفتارهای خودمدیریتی بیماران 87/66 به‌دست آمد و بیشتر آن‌ها (5/61 درصد) خودمدیریتی در سطح بالا داشتند. به‌طورکلی، بین باورهای دینی و خودمدیریتی همبستگی آماری معنی‌داری به‌دست آمد (046/0=P).
استنتاج: یافته‌های این مطالعه نشان داد بین باورهای دینی و رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه رابطه مستقیمی وجود دارد؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود در برنامه‌های آموزشی این بیماران نقش باورهای دینی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و برنامه‌ریزی‌های لازم برای تقویت این عامل انجام شود.
 
متن کامل [PDF 848 kb]   (731 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دین و سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Religion and Health

Designed & Developed by : Yektaweb