کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده: (1518 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماریهای مزمن کلیوی در سطح جهانی شایع هستند و اغلب بار روانی بسیار زیادی مانند نگرانی از تصویر بدنی را به همراه دارند که در رفتارهای خودمراقبتی بیماران تأثیر دارد. این مطالعه نقش میانجی بالقوه مقابله مذهبی را در رابطه بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی در بیماران ایرانی تحت درمان با همودیالیز بررسی کرده است.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-همبستگی در سال 1398 بهمنظور ارزیابی نگرانی از تصویر بدنی، مقابله مذهبی و رفتار خودمراقبتی با استفاده از نمونهگیری در دسترس با مشارکت 280 بیمار تحت درمان مرکز همودیالیز شهر ساری انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامه عوامل دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون (BICI)، پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی افراد همودیالیزی (ASBHD-AVF) و مقابله مذهبی با استفاده از مقیاس فرم کوتاه مقابله مذهبی (Pargament) جمعآوری شد. برای ارزیابی مدلهای میانجی از تحلیل مسیر استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی ارتباط معکوس و معنیداری وجود دارد (162/0- B=، 140/0 β=-، 020/0p=). همچنین متغیرهای سن (164/0- B=، 163/0 β=-، 07/0= p)، جنسیت (169/4 B=، 154/0 β=، 011/0= p) و رفتار خودمراقبتی (162/0- B=، 140/0 β=-، 020/0p=) قابلیت پیشبینی نگرانی از تصویر بدنی را در افراد تحت درمان با همودیالیز دارند. این متغیرها 5/7 درصد از عوامل پیشبینیکننده را توضیح میدهند. یافتهها نشاندهنده یک مسیر مستقیم از رفتار خودمراقبتی (015/0-=β، 002/0=P) به نگرانی از تصویر بدنی است. با این حال، هنگامی که مقابله مذهبی بهعنوان یک متغیر میانجی معرفی شد، رابطه بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی معنیدار شد (012/0-=β، 020/0=P).
استنتاج: در این پژوهش مقابله مذهبی تا حدودی رابطه بین رفتار مراقبت از خود و نگرانی از تصویر بدن را نشان داد. در کشورهایی مانند ایران که دینداری ساختار روانشناختی مهمی است، به توضیح اینکه چرا افراد مذهبی نگرانی کمتری در زمینه تغییرات تصویر بدن دارند، کمک میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي - مقاله اصیل |
موضوع مقاله:
پرستاری