دوره 7، شماره 2 - ( اسفند 1398 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 55-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini Karnami S H, Darabinia M, Moallemi M, Afzali M, Eskandari S, Yousofpour M. Hair Cleansers in Medical Hadiths and Healthcare. JRH 2020; 7 (2) :45-55
URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-718-fa.html
حسینی کارنامی سید حسین، دارابی‌نیا مرتضی، معلمی مصطفی، افضلی محمد علی، اسکندری سجاد، یوسف‌پور محمد. ‌بررسی شوینده‌های موی سر در احادیث طبی و نقش آن در سلامت. دین و سلامت. 1398; 7 (2) :45-55

URL: http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-718-fa.html


3- استادیار، گروه طب ایرانی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده:   (2449 مشاهده)
رهنمودهای بهداشتی بسیاری در ارتباط با سلامت انسان در جوامع حدیثی ارائه شده است که یکی از آن‌ها بهداشت موی سر می‌باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به تحلیل و واکاوی راهبرد تنظیفی و شستشوی موی سر با شوینده‌هایی چون حنا، سدر، خطمی و کتم و نقش بهداشتی و درمانی آن‌ها پرداخته است. در حقیقت هدف از پژوهش حاضر، شناسایی بخشی از ابعاد آموزه‌های طبی روایات در زمینه شوینده‌های موی سر و نقش آن‌ در مراقبت از بهداشت و سلامت می‌باشد.
در پژوهش حاضر که مبتنی بر روش تحلیل محتوا است، ابتدا با مراجعه به کتب معتبر حدیثی مانند "الکافی" و "وسائل ‌الشیعه"، احادیث مربوط به مراقبت از موی سر و شوینده‌های آن شناسایی شدند و محورهای مراقبت از بهداشت و سلامت مو تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج نشان دادند شوینده‌هایی مانند حنا، سدر، خطمی و کتم که در احادیث مورد تأکید قرار گرفته‌اند، علاوه بر خاصیت شویندگی موی سر و پاک‌کنندگی، حاوی موادی طبیعی هستند که در ازمیان‌بردن غم و اندوه فرد مؤثر ‌می‌باشند. این مواد تسکین‌بخش بوده و در احادیث از آن‌ها به‌عنوان عامل دور‌کردن وسواس شیطان از انسان یاد شده است.
احادیث طبی مربوط به شوینده‌های مو، حاوی آموزه‌هایی ناظر بر مداخلات معنوی و بهداشتی در مورد مراقبت از مو و سلامت آن هستند. به نظر می‌رسد که استفاده از چنین شوینده‌هایی و ترویج آن می‌تواند بر ارتقای سلامت جسمی و روانی جامعه و کاهش هزینه‌های دارویی اثرگذار باشد.
 
متن کامل [PDF 848 kb]   (5659 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي تحلیل محتوا | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دین و سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Religion and Health

Designed & Developed by : Yektaweb