گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده: (1581 مشاهده)
سابقه و هدف: رفتارهای سلامت بخش مهمی از سبک زندگی سالم هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه ۱۶ گویهای مقیاس رفتارهای ارتقادهنده سلامت دینی (RHPBI-16) در بین دانشجویان بود.
مواد و روشها: ساختار عاملی مقیاس RHPBI-16 از طریق روش تحلیل عامل اکتشافی بررسی شد. روایی همگرا و افتراقی نیز محاسبه شد. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاههای تهران بودند که از بین آنها، ۳۰۰ نفر که در دسترس محققان بودند، به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. شرکتکنندگان مقیاس رفتارهای ارتقادهنده سلامت دینی (RHPBI-16)، مقیاس دلبستگی به خدا (AGS)، مقیاس سلامت روانی (MHI-28)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) را تکمیل کردند.
یافتهها: روایی همگرا و افتراقی مقیاس RHPBI-16 از طریق بررسی همبستگی میانگین نمره آزمودنیها در این مقیاس با دلبستگی به خدا، بهزیستی روانشناختی، پریشانی روانشناختی، افسردگی، اضطراب و استرس آزموده شد، که حاکی از همبستگی معنادار مثبت این مقیاس با دلبستگی به خدا و بهزیستی روانشناختی و همبستگی معنادار منفی با پریشانی روانشناختی، افسردگی، اضطراب و استرس بود. همسانی درونی مقیاس RHPBI-16 برحسب ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و تأیید شد. پایایی بازآزمایی مقیاس RHPBI-16 از طریق اجرای مجدد آن با فاصله دو هفته محاسبه و تأیید شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، ۲ عامل دینداری و رفتارهای سلامت دینی را برای مقیاس RHPBI-16 تأیید کرد.
استنتاج: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مقیاس RHPBI-16 برای سنجش این سازه در نمونههای ایرانی، ویژگیهای روانسنجی مطلوبی دارد.