Mahmoudi A, Mousavi S K, Kamali M, Azizkhani H. Relationship between religious beliefs and self-management behaviors in patients with kidney transplantation. JRH 2022; 9 (2) :15-23
URL:
http://jrh.mazums.ac.ir/article-1-946-fa.html
، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، دانشجوی دکتری پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.
چکیده: (2736 مشاهده)
سابقه و هدف: هر ساله تعداد زیادی از بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی به امید رهایی از مشکلات ناشی از دیالیز و بهبود کیفیت زندگی تحت عمل پیوند کلیه قرار میگیرند. روند درمانی پس از پیوند در این بیماران طولانی، پیچیده و نیازمند تقویت رفتارهای خودمدیریتی است. در فرهنگ ما باورهای دینی جایگاه ارزشمندی دارد و بر رفتارهای روزانه افراد اثربخش است. مطالعه حاضر با هدف ارتباط بین باورهای دینی و رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-همبستگی، 117 نفر از بیماران با پیوند کلیه مراجعهکننده به انجمن حمایت از بیماران کلیوی تهران در سال 1396 به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل سه پرسشنامه دموگرافیک، سنجش باورهای دینی Glock و Stark و رفتارهای خودمدیریتی Kozaka بود که به روش خودگزارشدهی تکمیل شد. دادههای بهدستآمده با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون) تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: 4/50 درصد از شرکتکنندگان 31 تا 50 ساله و بیش از نیمی از آنها در پنج سال اخیر تحت پیوند کلیه قرار گرفته بودند. میانگین نمره باورهای دینی شرکتکنندگان 07/64 بود و 68 درصد از آنها باورهای دینی در حد متوسط داشتند. میانگین نمره رفتارهای خودمدیریتی بیماران 87/66 بهدست آمد و بیشتر آنها (5/61 درصد) خودمدیریتی در سطح بالا داشتند. بهطورکلی، بین باورهای دینی و خودمدیریتی همبستگی آماری معنیداری بهدست آمد (046/0=P).
استنتاج: یافتههای این مطالعه نشان داد بین باورهای دینی و رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه رابطه مستقیمی وجود دارد؛ بنابراین، پیشنهاد میشود در برنامههای آموزشی این بیماران نقش باورهای دینی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و برنامهریزیهای لازم برای تقویت این عامل انجام شود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
علوم قرآن و حدیث