3- استادیار، عضو هیأت علمی گروه بهداشت باروری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
چکیده: (2038 مشاهده)
سابقه و هدف: معنویت عاملی است که میتواند بر درک بیماران از سلامتی، بیماری و تعامل با دیگر انسانها تأثیر بگذارد. بیماری HIV (Human Immunodeficiency Viruses) در زنان به دلیل داشتن وظایف مادری و باروری، استرس بیشتری را به همراه دارد و سازگاری با این بیماری در زنان مبتلا نسبت به مردان مشکلتر میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه کیفی سعی بر آن بود تا با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی تجارب، درک معنوی و نقش آن در زندگی زنان مبتلا به HIV مثبت مورد بررسی قرار گیرد. بدینمنظور 15 زن مبتلا به HIV مثبت مراجعهکننده به مرکز مشاوره بیماریهای پرخطر بیمارستان امام خمینی شهر تهران در این مطالعه شرکت نمودند. شایان ذکر است که جمعآوری دادهها از طریق مصاحبه نیمهساختاریافته عمیق انجام شد.
یافتهها: در تجزیه و تحلیل مصاحبهها، دو گروه معنویتگرایی پس از ابتلا در سه زیرگروه سازگاری با بیماری، اعتقاد به تقدیر الهی و داشتن رفتار مسئولانه برای کسب رضایت خداوند و گروههای معنویت و اتهام ناشی از ابتلا به بیماری با دو زیرگروه تنبیه الهی و احساس گناه استخراج گردید.
استنتاج: با توجه به نقش معنویت در سازگاری و تحمل مشکلات ناشی از بیماری، انجام مداخلاتی مبتنی بر معنویتگرایی و باورهای دینی در زنان مبتلا به HIV و کاهش اتهام ناشی از بیماری در جوامع توصیه میشود. علاوهبراین پیشنهاد میگردد مراقبین مراکز مشاوره رفتارهای پرخطر، آموزشهای لازم را در زمینه معنویتگرایی و سلامت معنوی دریافت نمایند و از باورهای دینی مبتلایان بهمنظور کمک به افشای بیماری، سازگاری با آن، مصرف داروها و کاهش رفتارهای پرخطر و آسیب به جامعه استفاده نمایند.
واژههای کلیدی: ایدز،
تجارب معنوی،
زنان