3- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
چکیده: (2240 مشاهده)
سابقه و هدف: بعد معنوی یکی از ابعاد سلامت است که به سبب فقدان تعریفی روشن و جامع از آن و وجود چالش در مفهومپردازی آن با مشکل در اندازهگیری مواجه میباشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارزیابی ویژگیهای روانسنجی ابزاری متناسب با معیارهای فرهنگی جامعه دانشجویان ایرانی بهمنظور بررسی سلامت معنوی آنها انجام شد.
مواد و روشها: آزمودنیهای پژوهش حاضر 390 نفر از دانشجویان دانشگاههای شهرستان گناباد بودند که به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای (با توجه به رشته تحصیلی آنها) انتخاب شدند. در این مطالعه برای بررسی روایی پرسشنامه منبع کنترل سلامت معنوی از تحلیل عاملی به روش تجزیه به مؤلفههای اصلی و نیز از آلفای کرونباخ برای بررسی میزان پایایی استفاده گردید.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی نشان دادند که با چرخش به روش واریماکس، چهار مؤلفه "زندگی معنوی فعال"، "ایمان/زندگی معنوی"، "معنویت انفعالی" و "رحمت الهی" آشکار میشود. همچنین مشخص شد که هم کل پرسشنامه و هم تمام خردهمقیاسهای آن از ضریب پایایی بالایی برخوردار هستند. شایان ذکر است که بین نمره کل و مؤلفههای منبع کنترل سلامت معنوی (با توجه به جنسیت) تفاوت معناداری مشاهده نشد.
استنتاج: نتایج گویای آن بودند که آزﻣﻮن فارسی منبع کنترل سلامت معنوی از روایﯽ و ﭘﺎیﺎیﯽ ﺧﻮﺑﯽ در میان دانشجویان ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ.