دوره 6، شماره 1 - ( شهریور 1397 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 18-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


سجاد صادق مقدم اداره کل پزشکی قانونی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
چکیده:   (3257 مشاهده)
سابقه و هدف: مکانیسم‌های دفاعی از راه‌کارهایی هستند که انسان‌ها برای کاهش تنش انتخاب می‌کنند. در این میان به نظر می‌رسد که مذهب بر عملکرد و واکنش‌های افراد در شرایط مختلف تأثیرگذار است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش جهت‌گیری مذهبی در به‌کارگیری مکانیسم‌های دفاعی دانشجویان علوم پزشکی گناباد انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ تحلیلی مقطعی 213 نفر از دانشجویان مقاطع و رشته‌های مختلف دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1392 با استفاده از نمونه‌‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های جهت‌گیری مذهبی Allport و مکانیسم‌های دفاعی جمع‌آوری گردیدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها به‌ وسیله نرم‌افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون‌های Spearman، t مستقل و آنووا انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهند که بین جهت‌گیری مذهبی بیرونی و نمره کل مکانیسم‌های دفاعی رابطه معناداری وجود دارد (357/0r=، 001/0P=)؛ اما بین جهت‌گیری مذهبی درونی با نمره کل مکانیسم‌های دفاعی رابطه معناداری مشاهده نگردید (009/0-r=، 899/0P=). علاوه‌براین، رابطه معناداری بین جهت‌گیری مذهبی بیرونی و تمامی اجزای مکانیسم‌های دفاعی به‌جز عقل‌گرایی (606/0P=) و انکار (296/0P=) وجود داشت. از سوی دیگر، رابطه بین جهت‌گیری مذهبی درونی با عقل‌گرایی (001/0P=) مستقیم و با خیال‌بافی (019/0P=) معکوس و معنادار بود.
استنتاج: با توجه به نتایج مطالعه می‌توان گفت که جهت‌گیری مذهبی در استفاده از مکانیسم‌های دفاعی تأثیرگذار است و این جهت‌گیری خود می‌تواند موجب ارتقای سلامت روان دانشجویان شود؛ بنابراین در برنامه‌ریزی‌های مسئولان، آشنا‌سازی دانشجویان با مکانیسم‌های مناسب روان‌شناختی با تأکید بر نقش مذهب ضروری به نظر می‌رسد.
متن کامل [PDF 570 kb]   (1989 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي - مقاله اصیل | موضوع مقاله: طب اسلامی- ایرانی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.