دوره 5، شماره 1 - ( شهریور 1396 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 39-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام، تربت جام، ایران
چکیده:   (3430 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: ازجمله اهداف روانشناسی در عصر حاضر، مقابله با اضطراب و ناامیدی و بررسی نقش معنویات در بهبود امید به زندگی و کاهش اضطراب است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش شناختی- مذهبی مبتنی بر آیات قرآن بـر اضطراب و ناامیدی بازنشستگان ارتش در شهرستان تربت جام انجام شد.
مواد و روش‌ها: روش این پژوهش نیمه‌آزمایشی با استفاده از پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل 102 نفر از بازنشستگان ارتشی شهر تربت جام بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابتدا خرده مقیاس‌های اضطراب و ناامیدی از پرشسنامه بحران هویت (Identity Crisis Questionnaire: ICQ) توسط شرکتکنندگان تکمیل گردید. سپس تعداد 40 نفر به‌عنوان حجم نمونه که بالاترین نمرات را در خرده مقیاس‌های اضطراب و ناامیدی کسب کرده بودند، انتخاب و به روش تصادفی ساده به دو گروه 20 نفری (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. سپس برای گروه آزمایش، 10 جلسه 90 دقیقه‌ای آموزش شناختی- مذهبی مبتنی بر آیات قرآن برگزار گردید و پس از اتمام جلسات آموزشی، از هر دو گروه پس‌آزمون گرفته شد. گفتنی است تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار 20 SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس صورت گرفت.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که فرضیه پژوهش مورد تأیید قرار گرفته و آموزش شناختی- مذهبی مبتنی بر آیات قرآن بر اضطراب و ناامیدی بازنشستگان تأثیرگذار بوده است.
استنتاج: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، آموزش شناختی- مذهبی مبتنی بر آیات قرآن (آیات مربوط به هدف و معنایابی زندگی) در بازنشستگان گروه آزمایش، برای افزایش امیدواری و کاهش اضطراب نقش مثبتی داشته است.
متن کامل [PDF 657 kb]   (1764 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي - مقاله اصیل | موضوع مقاله: طب اسلامی- ایرانی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.