سابقه و هدف: در برخی از بیماران تحت درمان با دیالیز، سلامت روانی، جسمانی و معنوی مختل میشود. رفتارهای مذهبی بهویژه دعا میتواند باعث افزایش انرژی معنوی و ایجاد نگرش مثبت در بیماران شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد دعا با سلامت معنوی در بیماران تحت درمان با دیالیز استان ایلام در سال 1393 انجام گرفت.
مواد و روشها: بدین منظور تعداد 150 نفر از بیماران مراجعهکننده به کلینیکهای تخصصی و بیمارستانهای سطح استان ایلام بهصورت نمونهگیری دردسترس انتخاب شدند و دو پرسشنامهی دعای پولوما (Poloma) و پندلتون (Pendelton) و سلامت معنوی پالوتزیان (Paloutezian) و الیسون (Ellison) را تکمیل نمودند. طرح تحقیق از نوع همبستگی بود و دادههای پژوهش با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: یافتههای پژوهش ارتباط مثبتی بین تمام ابعاد دعا (تناوب دعا، تجربه قبلی دعا و نگرش نسبت به دعا) با سلامت معنوی نشان داد. بالاترین ضریب همبستگی مربوط به تجربه قبلی دعا میباشد که مهمترین متغیر پیشبین در پژوهش حاضر است. ضرایب تحلیل رگرسیون با روش ورود مکرر برای ترکیب خطی متغیرهای ابعاد دعا و سلامت معنوی در سطح کمتر از 001/0 معنادار بود.
استنتاج: یافتههای پژوهش نشان میدهد که بین ابعاد دعا و سلامت معنوی در بیماران تحت درمان با دیالیز استان ایلام رابطه معناداری وجود دارد؛ بنابراین برای افزایش سلامت معنوی بیماران و افزایش بهداشت روانی آنها توجه به ابعاد دعا و بهصورت کلی عبادت و ارتباط با خداوند، اهمیت دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |